Image 1
Image 2
Image 3
Image 4

Sve mode prolaze, samo vino ostaje

Rogljevačke pivnice

U Negotinskoj krajini vinogradarska tradicija seže u doba Rimljana. Prema zapisima, još u III veku su meštani ovih krajeva živeli u malim kućama ukopanim do pola u zemlju, pa su u tom stilu sagradili i vinsko selo na nekih 500 metara od sela, mahom od kamena iz ovog kraja. Zanimljivo je da je stil gradnje, kao i kultura gajenja vinove loze, u ove krajeve stigla sa Kosova, iz Velike Hoče, zajedno sa ljudima koji su u najvećem broju naselili Negotinsku krajinu. Selo Rogljevo je nekada imalo 162 kuće, a sagrađeno je 164 pivnica. Pivnice su inače naziv za kamene kuće ili podrume za čuvanje vina. Najstarija sačuvana je iz XVIII veka, a ukupno ih u naselju danas ima oko 120.

Ovde se i danas vino proizvodi na tradicionalan način, a čuva se isključivo u drvenim buradima. Mnoga su napravljena posle Drugog svetskog rata i još uvek se koriste. Rogljevačke pivnice su inspiracija mnogim umetnicima, a većina kao uspomenu na boravak, ostavi po nešto od svojih radova. 1983. godine odlukom republičke Skupštine zaštićene su zakonom kao kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Rajačke, Rogljevačke i Štubičke pivnice se od 2010. godine, pod zajedničkim nazivom 'Negotinske pivnice', nalaze na preliminarnoj listi Svetske kulturne baštine - UNESCO. Danas pivnice posećuje sve više turista, među kojima je i veliki broj stranaca.

Pivnica Jovanović

U sklopu domaćinstva Jovanović a u samom srcu Rogljevskih pivnica nalazi se i naša pivnica koja potiče iz 1873. godine. Preuređena je u etno stilu tako da može da prima goste - grupe i pojedince. U samoj pivnici možemo organizovati degustaciju vina, poslovne ručkove, proslave i skupove uz lokalne specijalitete i domaća vina. Meni kreiramo u dogovoru sa vama u zavisnosti od vaših želja i prohteva.

U pivnici se može idobno smestiti oko 25 gostiju. Posedujemo šank, toalet, grejanje tokom zimskog perioda. U dogovoru sa gostima možemo organizovati i muzički program, pa je uz domaće specijalitete ugođaj potpun.

Kontakt

Adresa :

Domaćinstvo Jovanović

Karađorđeva bb

19318 Rogljevo, Negotin – Srbija

Telefon :

+381 60 45 99 464

Ime
Telefon
E mail adresa
Poruka